Skip to main content

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου άρθρου, θα εξετάσουμε κρίσιμα θέματα που αφορούν την ταχύτητα φόρτωσης μιας ιστοσελίδας, προσφέροντας μια ξεκάθαρη εικόνα για τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει.

Εδώ και αρκετά χρόνια η Google έχει τονίσει τη σημασία της ταχύτητας φόρτωσης μιας ιστοσελίδας στη καλύτερη λειτουργία του SEO της. Πόσοι πραγματικά το έχουν υιοθετήσει όμως; Η πραγματικότητα αποκαλύπτει ότι το 40% των επισκεπτών εγκαταλείπει μια ιστοσελίδα αν αυτή καθυστερεί πάνω από 3 δευτερόλεπτα να ανοίξει.

Στον άμεσο και γρήγορο κόσμο του διαδικτύου, η ταχύτητα της ιστοσελίδας είναι το κλειδί για την ευχάριστη πλοήγηση των επισκεπτών. Ίσως να ακούγεται κάπως υπερβολικό, αλλά στην πραγματικότητα, κανένας δεν αγαπά να χάνει χρόνο χωρίς λόγο. Εάν η ιστοσελίδα σας υστερεί σε ταχύτητα και καθυστερεί στην παροχή πληροφοριών, ο επισκέπτης θα αναζητήσει άλλες εναλλακτικές λύσεις.

Τα πιο συχνά λάθη που επηρεάζουν την ταχύτητα φόρτωσης  της ιστοσελίδας και πώς μπορείτε να τα διορθώσετε

Στη συνέχεια, θα παρουσιάσουμε τα 4 βασικότερα σημεία με καθοριστικό ρόλο στην ταχύτητα φόρτωσης ιστοσελίδας, τα οποία έχουν τεράστια σημασία σύμφωνα με την εμπειρία και την πρακτική μας.

1. Αποφεύγετε το φθηνό hosting για την ιστοσελίδα σας

Φανταστείτε τον server που φιλοξενεί την ιστοσελίδα σας ως ένα εικονικό συγκρότημα διαμερισμάτων.

Επιλέγοντας ένα φθηνό hosting, μπορεί να σας κάνει να νιώσετε σαν να έχετε νοικιάσει ένα οικονομικό διαμέρισμα. Στην πραγματικότητα, όμως, αυτό που έχετε νοικιάσει αντιστοιχεί σε ένα υπόγειο.

Οι πάροχοι φιλοξενίας που προσφέρουν φθηνές υπηρεσίες, σπεύδοντας να εξασφαλίσουν οικονομική διαβίωση, εισάγουν πολλούς “ενοίκους” στο ίδιο εικονικό διαμέρισμα. Ως αποτέλεσμα, η κίνηση μέσα στο διαμέρισμα είναι νομοτελειακά αργή.
Αυτό, φυσικά, συνδυάζεται με συχνά downtimes που επηρεάζουν το SEO, καθώς εάν κάποιος από τους άλλους “ενοίκους” χρησιμοποιεί τον χώρο ή τους πόρους, όλο το εικονικό διαμέρισμα υφίσταται τις συνέπειες.

Εάν θέλετε πραγματικά να διασφαλίσετε την ταχύτητα φόρτωσης της ιστοσελίδας σας, αποφύγετε την επιλογή φιλοξενίας ιστοσελίδων με βάση μόνο το κόστος. Η οικονομική ζημία σε μεγάλο χρονικό διάστημα θα είναι σημαντική.

2. Σιγουρευτείτε ότι είστε προσεκτικοί όταν ανεβάζετε φωτογραφίες

Η κύρια αιτία καθυστέρησης στην ταχύτητα φόρτωσης μιας ιστοσελίδας συνήθως οφείλεται στις μη βελτιστοποιημένες φωτογραφίες.

Ο όρος “μη βελτιστοποιημένη φωτογραφία“ αναφέρεται σε μια εικόνα που έχει μεταφορτωθεί χωρίς συμπίεση ή σε λανθασμένες διαστάσεις, αποκλίνοντας έτσι από τις συστάσεις της εταιρείας που δημιούργησε την ιστοσελίδα σας.

Συνιστάται να αποφεύγετε τη χρήση εικόνων σε μορφή .png, εκτός αν αυτό είναι απαραίτητο. Συνήθως, η καλύτερη επιλογή είναι η χρήση εικόνων σε μορφή αρχείου .jpg.

Εκτός από το μέγεθος των φωτογραφιών, ο αριθμός των φωτογραφιών έχει επίσης σημαντικό ρόλο.

Το πλήθος των φωτογραφιών είναι κρίσιμο, καθώς κάθε φωτογραφία συνεπάγεται ένα επιπλέον αίτημα (request) προς τον server. Συνεπώς, μια σελίδα που περιέχει 50 φωτογραφίες συνεπάγεται 50 ξεχωριστά αιτήματα προς τον server μόνο για τις φωτογραφίες. Όσο περισσότερα requests, τόσο πιο αργή η φόρτωση της ιστοσελίδας.

3. Αποφεύγετε τη χρήση multipurpose themes και templates

Πολλές εταιρείες που δημιουργούν ιστοσελίδες εκμεταλλεύονται έτοιμα πρότυπα (γνωστά και ως themes, skins ή templates) για την επιτάχυνση της διαδικασίας κατασκευής και την μείωση του κόστους.

Τα πρότυπα αυτά προωθούνται ως ‘multipurpose’, προσφέροντας τη δυνατότητα χρήσης για κάθε είδος ιστοσελίδας και επιχείρησης. Συχνά, ο πελάτης καλείται να επιλέξει το πρότυπο που του αρέσει περισσότερο, χωρίς καμία προηγούμενη ανάλυση των αναγκών, της αγοράς ή των στόχων της ιστοσελίδας.

Στην πραγματικότητα, το αποτέλεσμα είναι μια ιστοσελίδα υπερφορτωμένη με κώδικα, η οποία συνήθως καθυστερεί να φορτώσει.

4. Αφαιρέστε ό,τι δεν είναι πραγματικά απαραίτητο

Ξεκινήστε με την αρχική σας σελίδα και αξιολογήστε την απόδοσή της, εστιάζοντας στο τι πραγματικά χρειάζεστε. Στη συνέχεια, εφαρμόστε την ίδια διαδικασία για όλες τις υπόλοιπες σελίδες.

Τέλος αν τα άρθρα ή τα προϊόντα σας περιλαμβάνουν διάφορα κουμπιά κοινοποίησης (όπως το like button του Facebook, το Twitter, το Pinterest, κλπ.) και μόνο το like button φαίνεται να έχει αποτέλεσμα, τότε αξίζει να αφαιρέσετε τα υπόλοιπα. Αν δεν προσφέρουν αποδοτικότητα, αφαιρέστε τα όλα. Η ιστοσελίδα σας δεν γίνεται πιο ελκυστική με αυτά τα κουμπιά, αλλά μπορεί να γίνει πιο αργή.

Close Menu